Analiza efektów długookresowych polityki pieniężnej.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, aby uwolnić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki buchania – dowiedz się więcej na domenie wina. Wina posiadają na domiar tego niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym skutkiem fermentacji, ale hydrolizy pektyn (odnajdujących się w skórce winogrona) za pomocą działania enzymów. Ponieważ pektyna znajduje się o wiele bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina obejmują mnóstwo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W co niektórych przypadkach się podgrzewa sok, aby usunąć tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona szkodliwa dla organizmu.
1. Artykuł
2. Otwórz link
3. Sklep
4. Zobacz szczegóły
5. Tutoriale